неделя, 18 септември 2011 г.

УЧЕНИТЕ ДОКАЗВАТ! Антиоксидантите НАИСТИНА могат да се борят срещу РАКА



За първи път учените откриват генетична връзка, която показва как антиоксидантите могат да помогнат при борбата с рака. Това показват неотдавнашни изследвания, проведени от научен екип в Университета Томас Джефърсън и публикувани в медицинския журнал Рак - Биология и терапия.

Учените отдавна знаят, че хранителен режим, богат на антиоксиданти, понижава риска от ракови заболявания. Ефектът се приписваше на факта, че антиоксидантите отстраняват от организма свободните радикали, които увреждат ДНК на клетката.

„Силно реактивният кислород (свободните радикали) се формират при нормалните процеси на аеробно разграждане на веществата и може да доведат до увреждане на ДНК, протеини и мазнини, независимо от естествените антиоксиданти, които всеки жив организъм притежава," пише Ерих Гротеволд в своята книга Науката за Флавоноидите.

„Хранителни режими, богати на флавоноиди, плодове и зеленчуци, предпазват от множество заболявания, особено от сърдечно-съдови и от някои видове рак", продължава той.

И въпреки това, изследванията досега не бяха показали, че антиоксидантите не само предпазват, а и също МОГАТ да лекуват рак. Изследователите от Университета Томас Джефърсън са открили протеин, наречен Кавеолин-1 (Cav-1), който, когато присъства в човешкия геном, потиска туморни образувания и израждане на клетките. Всъщност, доказа се, че отсъствието на този протеин Cav-1 е единствения най-сигурен показател, че ще се развие рак на гърдата. 75% от жените с тройно негативен рак на гърдата (най-смъртоносния вид) живеят повече от 12 години след диагностицирането на такъв рак, ако имат този протеин и по-малко от 10% от жени с такава диагноза доживяват до 5 години след откриването му, ако нямат този протеин.

Учените доказват и факта, че Cav-1 играе роля на антиоксидант в организма. В настоящото изследване учените потвърждават, че когато се отстрани протеинът Cav-1, оксидативният стрес при ракови образувания в гърдата се увеличава с 300% по отношение на масата и размера на тумора.

„Антиоксидантите се асоциираха с намаляване на риска от ракови заболявания - например, бета-каротинът, но механизмите, генетичните доказателства и точното действие липсваха." заявява водещият на екипа учен Майкъл Лизанти. „Това изследване дава необходимото генетично доказателство, че намаляването на оксидативния стрес върху организма намалява растежа на туморните образувания и израждането на клетките."

Откритието може да подложи под съмнение голяма част от лекарствата, които се прилагат при химиотерапия, тъй като се знае, че те увеличават оксидативния стрес. Може да се окаже, че много антиоксиданти, които се прилагат при терапия на други проблеми, като например диабет или малария, могат да са ефективни при лечението на рака.

Източник: http://www.naturalnews.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар