четвъртък, 15 септември 2011 г.

Заповядай, парфюмирай се... с РАК ИЛИ СТЕРИЛИТЕТ!!!



Много от парфюмите, които се продават на пазара, както и голяма част от козметиката с аромати, съдържат вредни и дори канцерогенни консерванти. Четете много внимателно какво се съдържа във Вашия парфюм. Но всъщност това не винаги помага...

Ето малко за една група консерванти: ФТАЛАТИ (PHTHALATES)

Токсичен химикал, използван в производството на много еластични пластмаси и детски играчки. Също се използва в лаковете за коса и в козметиката, включително в лака за нокти, от където бързо прониква в тялото. Фталатите са виновни за сексуалните аномалии и дори за стерилитет.
Причиняват хормонален дисбаланс, някои от тях са канцерогенни. Причиняват вродени уродства и трайни увреждания на половата система в лабораторни животни, изложени на тези химикали по време на бременността и след раждането. С хормоноподобното си действие разстройват хормоналния баланс и могат да причинят или влошат рака на гърдата.

Не търсете „фталат" на етикетите - те влизат в категорията „парфюм". 

През юли 2005 г. Американският център за контрол и превенция на болестите докладва, че са открили форми на дибутил фталати, използвани в лака за нокти и синтетичните аромати във всички 289 тествани продукта. Изследване на Университета на Минесота от май 2005 г. намира връзка между фталатите и гениталните аномалии при бебета от мъжки пол.

Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго. Ето защо синтетичният парфюм е по-траен от етеричното масло. Изследване на Работната група за здраве и околна среда през 2002 г. открива фталати в 72% от продуктите за разкрасяване. Препоръчително е: Да се избягват, доколкото е възможно PVC опаковки, да не се използват спрейове и да се ползват рол-он или сухи дезодоранти (натурални).

След години лобиране от потребителски групи през 1999 г. Европейският съюз забранява използването на фталатите в детските играчки. През 2003 г. се забранява използването им в козметиката. През 2007 г. Калифорния и Вашингтон забраняват използването на фталати в детските играчки и детските продукти. През 2008 г. американският конгрес забрани няколко вида фталати от детските играчки.

ВРЕДА. В дългосрочен план канцерогенните и токсични съставки, масово прилагани в днешната модерна козметика, парфюмерия и средствата за лична хигиена предизвикват:

1. Силен оксидативен стрес - който всъщност води до незабележимо в началото преждевременно остаряване - обратно на обещаваното (зловредните свободни радикали).

2. Хормонални нарушения във финия ендокринен баланс (т.н. ксеноестрогения) - вредите от синтетичните химически вещества от рода на нефтопродукти, пестициди и пластмаси растат в геометрична прогресия и засягат репродуктивната система на всички живи същества на земята.3. Увреждане ДНК кода на клетката без разрушаване на мембраната , при което делението на клетката продължава до мутации и най-страшната и коварна последица - рак на гърдата, в пикочно-половата система, черния дроб, лимфната и кръвоносни системи, в мозъка.


Лелеееее... С какво може да се парфюмира човек!!! С рак или стерилитет!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар