сряда, 14 септември 2011 г.

Аспиринът убива!



Неотдавна, най-разпространеното лекарство в света – аспиринът, отбеляза своето столетие. 

Сега на планетата се изпиват над 50 милиона опаковки аспирин годишно. Англичаните го взимат във вид на прах, американците предпочитат таблетки, а ние разтворими таблетки. 

Големият интерес към аспирина може да се обясни с имиджа, че изобщо не е вреден. Това обаче е една от най-разпространените заблуди.

Аспиринът не само е опасен, а смъртоносно опасен за деца под 12 годишна възраст. Освен това трябва да го отбягват хората с язва на стомаха, хроничен гастрит, а също така онези които страдат от алергия, астма, високо кръвно налягане, хронични тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, от нарушаване на кръвообращението. Аспиринът е вреден за жени с арушен менструален цикъл, при хора с кръвоизлив и болните от хемофилия.

Според учени всяка година в САЩ умират по 16500 души употребявали аспирин и други подобни лекарства.

Реална заплаха за човека е и отравянето с аспирин. Учени отбелязват, че в ограничени количества салициловата киселина, която е резултат от разпадането на аспирина, в организма се свързва с белтъчините на кръвта, но при по-дълга употреба на аспирина и в големи дози тя до известна степен остава в свободно състояние и може да стане причина за отравяне на организма.
Редица хора имат силно изразена хипер чувствителност към аспирина. Дори малки дози от него при тях могат да предизвикат симптоми на отравяне: главоболие, сънливост, отпадналост и шум в ушите. А големи дози могат да доведат до нарушаване работата на черния дроб, особено при хора страдащи от ревматизъм и болести на съединителните тъкани, капилярен нефрит и други. Но при спиране на аспирина нещата се нормализират. 

Трябва да се отбележи, че хроничното отравяне протича доста бавно (ранните му симптоми са шумът в ушите или оглушаването ). При тежка интоксикация ( отравяне ) настъпва нарушаване на киселинния баланс, хипер вентилация на белите дробове и вътрешни кръвоизливи. Често хората съветват при зъбобол да се сложи таблетка аспирин върху болният зъб. Подобен съвет може да донесе повече вреда отколкото полза. Не трябва да забравяме, че аспиринът е ацетилсалицилова киселина, която изгаря лигавицата, в случая венците.

Напоследък се появи още една заблуда свързана с аспиринът. Някои хора си мислят, че щом аспиринът е на 100 години, значи е с растителен произход. 

Трябва да уточним: аспиринът продаващ се по аптеките е химически препарат, който е със сложна технология за производство.

Преди да започнат епидемиите и масовия прием на антипиретици, не е ли по-добре да подсилиш имунната си система и да не се налага да пиеш такива синтетични вещества с доказано вредно действие? Реши сам!

Няма коментари:

Публикуване на коментар