вторник, 4 октомври 2011 г.

Ще избягам ли... от мен?



А ти си мислеше, че си се избавил?

Нека видим какво става около нас...

Съвременният начин на живот може да се разглежда като постоянна битка за оцеляване в една далеч не безопасна или дружелюбна среда. Модерният начин на живот не би бил възможен без множеството химикали, произвеждани от химическите гиганти. Обществото ни е първото в човешката история, което е изложено ежедневно на десетки химически агенти, за чиито взаимодействия с тялото се знае твърде малко. В тази връзка ще се опитаме да ви представим някои от опасните химикали представени в ежедневието.

Кухнята
Пакетчетата чай, които ползвате сутрин могат да съдържат олово, тежки метали, ДДТ и други токсични пестициди.
Пералнята и хладилникът ви най-вероятно съдържат бромирани анти-възпламенители (BFR). BFR са вещества, които възпрепятстват огъня и се ползват, за да предпазват от пожар, но са токсични и се натрупват в живите организми. На пазара са познати около 50 такива вещества, но само 2 от тях са регулирани законово – предстои да бъдат забранени за употреба в електрически и електронни уреди.
Електрически захранените средства против комари, които така агресивно се рекламират, често съдържат около 20% линдан – химикал, който е токсичен за черния дроб, кръвта и нервната система.
Миещите средства могат да съдържат много и различни химикали, както и такива дразнещи кожата, бактерициди (убиващи бактериите) и летливи вещества (бързо изпаряващи се), които могат да дразнят очите, гърлото, въздухопроводите, както и да причинят здравословни проблеми. Самото производство на тези химикали вреди на околната среда, като замърсява въздуха и водата. Оцветителите и миещите средства, които ги съдържат могат да повишат чувствителността на кожата ви към определени вещества – възможно е да получите алергии към други, несвързани с препарата химикали.

Кърпата за лице
Формалдехидът, ползван за предотвратяване на намачкването на текстила, е добре познат като канцероген (който би могъл да доведе до развитие на новообразувания или рак), отрова, корозивен и алергенен агент. За момента не се контролира при производството на текстил.

Всекидневната
Цветя и растения. Домашните растения, които купувате, се третират сериозно с пестициди (силни отрови, разработени на основата на бойни отровни вещества, ползвани за растителна защита). Пестицидите могат да навредят на вашето здраве и на околната среда. Най-обикновената хризантема се пръска с пестициди около 900 пъти в годината. За сравнение земеделската земя се пръска около два пъти в годината. Мийте добре ръцете си, след като сте държали букет или цветя.
Както и в текстила, формалдехидът може да се срещне в ламинираните повърхности на мебелите. Той е силен алерген, канцерогенен е и е отровен. Телевизорът съдържа бромирани анти-възпламенители (BFR). BFR могат да се изпаряват от уреда при загряването му и да се вдишват от хората. Разпитвайте търговците за съдържанието на тези отрови в уредите и купувайте уреди, които не ги съдържат.
Завесите, които ползваме във всекидневната могат да съдържат кадмий, хром и тежки метали, тъй като те влизат в състава на багрилата ползвани в текстилната индустрия. Европейското законодателство забранява ползването на кадмий в много случаи, но сред тях не е багренето на текстил.

Спалнята
Вашият лакочистител може да съдържа дибутилфталат – вещество, разстройващо ендокринната (хормоналната) система, намаляващо репродукционните възможности на живите организми и водещо до рак при хората.
Вашето червило може да съдържа бутилхидрокситолуен – консервант за храни и козметика. Установено е, че химикалът е отровен, токсичен, разгражда се много бавно в организма и се натрупва в живите организми.
Чаршафите за легла могат да са третирани с формалдехид, също така могат да съдържат ДДТ и метил паратион – две от най-опасните вещества, обявени от Обединените нации за силно токсични и забранени за употреба в Европа.
Дюшеците и матраците могат да съдържат бутадиен и нитрозамини – и двата химикала са канцерогенни. Дюшеците могат да съдържат бромирани анти-възпламенители (BFR) в по-високи концентрации. И накрая – дюшеците могат да съдържат формалдехид.

Банята
Пастата за зъби може да съдържа триклозан, който се ползва за унищожаване на бактериите. Широката употреба на триклозан може да доведе до резистентност на бактериите към него, т.е. той да стане поредният антибиотик, който не може да пребори дори най-обикновените бактерии.
Шампоаните и сапуните могат да съдържат парабени, за които се предполага, че повлияват негативно ендокринната система. Най-сериозни съмнения има относно бутилпарабенът. Шампоаните и сапуните съдържат и ароматни съставки, които са алергенни. Европейското законодателство (Директивата за козметика) не контролира тези съставки и засега производителят не е задължен да оповестява съдържанието им.
Боята за коса, която не се измива след 6-8 измивания, е перманентна и обикновено се състои от две съставки, които трябва да смесите. Европейската директива за козметика регулира тези съставки, но не е ясно какви и кои комбинации от съставки предизвикват повишаване на риска от рак на пикочния мехур сред жените.

Детската стая
Кожата на бебето е постоянно експонирана на вредното въздействие на бутилхидрокситолуен, който може да се съдържа в пелените. Оцветителите и различните ароматизатори също влияят върху здравето на бебето.
Пластмасовите играчки, които ползват децата съдържат основно PVC – фталатите в неговия състав са канцерогенни и разстройващи ендокринната система. Фталатите имат отношение и към развиването на алергии. Фталати се съдържат и в твърдите картинки по фланелките.
Кадмият се съдържа в батериите на детските играчки, а оловото участва в багрилата, придаващи им пъстър цвят. Химическите вещества на двата елемента са токсични за живите организми.

Офисът
Компютрите, принтерите и всякакво електронно оборудване в офиса ви може да съдържа бромирани вещества (BFR), които възпрепятстват огъня. Както описахме вече, те са особено вредни за здравето и могат да бъдат вдишвани при нагряване на уредите. Електрическите крушки също съдържат живак и анти-възпламенители. Компютърните екрани могат да съдържат живак, който е отровен за живите организми.
Мокетът ви най-вероятно съдържа PVC и фталати, които могат да понижат репродуктивните ви възможности и да причинят рак. Друго вещество, намиращо се в мокета, е трибутилтин – той уврежда имунната система и ДНК.

В заключение можем да ви посъветваме да внимавате какви химикали купувате, да питате преди да ги закупите и да внимавате при употребата им. Имайте предвид, че вдишването на високи концентрации от някои от гореописаните вещества биха могли да нанесат трайни промени на нервната система и да повлияят зле на здравето ви като цяло.



Няма коментари:

Публикуване на коментар